Diş
beyazlatma

Çeşitli sebeplerden dolayı koyulaşmış dişlerin rengini daha açık hale getirme işlemine diş beyazlatma adı verilir.

Beyazlatma jeli içerisindeki hidrojenperoksit, karbamitperoksit, gibi maddeler diş sert dokusu ile reaksiyona girerek, oksidasyon (dişin renginde açılma, ağarma) sağlar.

Beyazlatma tedavisi genç ve erişkin hastalarda tercih ettiğimiz tedavi türüdür. Bu uygulama sağlıklı ağızlara uygulanabilir, aksi takdirde diş hassasiyeti gelişebilir. Bu nedenle diş hekimi çürüğü, aşınmaları ve diş eti rahatsızlıklarını giderdikten sonra beyazlatma işlemlerini gerçekleştirebilir.

Beyazlatmanın özellikle sarı tonlu dişlere sahip olan kişilerde başarılı olduğu bilinmektedir. Beyazlama oranı dişlerimizin beyazlatma işlemi uygulanmadan önceki tonuna bağlıdır ve kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Diş beyazlatma işleminden önce çürüklerin mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Bunun sebebi beyazlatıcı solüsyonun çürük bölgeleri geçerek dişin iç kısımlarına ulaşabilmesidir. Bu durumda ise dişteki hassasiyet oranı maksimum seviyeye çıkar. Beyazlatma aynı zamanda mine tabakasına sahip olmayan köklerde de işe yaramaz. Çekilen diş etleri köklerin ortaya çıkmasına neden olur. Beyazlatma işlemi kuron ve kaplamalarda da işe yaramamaktadır.

Diş Beyazlatma Öncesi
neler yapılmalıdır?

Dişlerini beyazlatmak isteyen kişiler bu işlem öncesinde bir ön hazırlık süreci geçirmelidir. Elbette ki bu süreç uzman hekimlerimiz tarafından belirlenecek ve yönetilecek olan bir süreçtir. Diş beyazlatma işlemi yapılmadan önce mevcut diş ve diş etlerindeki sağlık problemleri çözülmelidir.

Örneğin diş çürüğü olan hastaların öncelikle çürükleri tedavi edilmeli, diş eti problemleri olanlara gerekli tedaviler yapılmalı, diş taşları mutlaka temizlenmelidir. Çürüklerin temizlenmediği bir durumda diş beyazlatmak için kullanılacak olan jel maddeler çürüğü aşarak dişin derin dokularına geçeceği için istenmeyen sonuçlar oluşur ve zararları son derece ağır olabilir.

Beyazlatma işlemi diş minesinin bütünlüğünün bozulduğu, çatlakların olduğu kısımlara uygulanmamalıdır.

Diş Beyazlatma İşlemini
kimler yaptırabilir?

Diş beyazlatma işlemi diş gelişimini tamamlamış (16-18 yaş) her bireye yaptırabilir, fakat bunun için uzman hekimimizin önerdiği süreç takip edilmelidir. Örneğin daha önce de belirtmiş olduğumuz gibi dişinde çürük olan ya da farklı tedaviler alması gereken kişiler öncelikle bu tedavi işlemlerini halletmeli daha sonrasında diş beyazlatma işlemini gerçekleştirmelidir. Kalıcı diş beyazlatma işlemi, porselen kaplama olan dişlerde işe yaramayacaktır. Bu sebeple, yalnızca sağlam ve sağlıklı olan dişlerin beyazlaması beklenebilir. Kliniğimizde yaptıracağınız diş beyazlatma işlemi ortalama 60 ile 90 dakika arasında bir süreye ihtiyaç vardır.

Diş Beyazlatma İşlemi Sonrası Nelere
dikkat edilmelidir?

  • Beyazlatma işleminden sonraki 2-3 gün boyunca boyar madde içeren besinler tüketilmemeli.
  • İşlem sonrası birkaç gün asitli yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalı, asitli besinler bu süreçte dişlerde hasarlara sebebiyet verebilir.
  • Yine diş beyazlatma işlemi sonrasındaki birkaç gün dişler sert fırçalanmamalı, mümkünse ekstra yumuşak bir diş fırçası ile nazikçe temizleme işlemi yapılmalı.
  • Yardımcı ürün olarak beyazlatıcı diş macunu kullanılacak ise işlemden bir hafta sonra ve günde bir defa kullanılmalı, günün diğer öğünlerinde fırçalama işlemlerine normal bir diş macunu ile devam edilmeli.
  • Dişlerde hassasiyet oluştuysa hassasiyet giderici macunlar kullanmak faydalı olacaktır.
  • Beyazlatma işlemini sonrası dişlerin durumuna göre flor uygulaması da yapılabilir.

Diş Sağlığı Hizmetlerimiz

Değişimi görmek için mavi ikonu sağa/sola kaydırın

ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK ALIN

    Copyright 2022 by YeG Clinic. All rights reserved.

    Copyright 2022 by YeG Clinic. All rights reserved.