BLACK FRIDAY
En ünlü ve en çılgın alışveriş zamanı, Black Friday-Kara Cuma!
Çoğu mağazanın müşterileri için indirimler ve kampanyalar hazırladığı Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayıp tüm dünyaya yayılan çılgın bir gün haline geldi. Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri’nde Şükran Günü’nden (Thanksgiving Day) sonraki Cuma günü için kullanılan günlük bir terimdir. Geleneksel olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde Noel alışveriş sezonunun başlangıcını işaret eder. Birçok mağaza müşterilerine indirimli fiyatlarla yüksek promosyonlu satışlar sunar ve genellikle erken, bazen gece yarısı ve hatta Şükran Günü’nde (Perşembe) mağazalar açılır.
Peki, dört gözle beklediğimiz Kara Cuma günü nasıl ortaya çıktı? “Black Friday (Kara Cuma)” adı nereden geldi?
Kara Cuma’nın kökeni için çeşitli kaynaklarda farklı hikayelerden bahsedilmektedir. “Black Friday (Kara Cuma)” teriminin ilk kaydedilen kullanımı, Şükran Günü tatili sonrası alışverişe değil, finansal krizde uygulandı: 24 Eylül 1869’da ABD altın piyasasının çöküşü bu zamana denk geldi. Jim Fisk, fiyatı yükseklere çıkarmayı ve şaşırtıcı kârlar için satmayı umarak, herkesi altın almaya yönlendirdi. Eylül ayının Cuma günü, yanlış stratejisi ortaya çıktı, borsayı serbest düşüşe gönderdi ve Wall Street baronlarından çiftçilere kadar herkes iflas etti.
Şükran Günü alışverişiyle ilgili Black Friday geleneğinin arkasında en sık tekrarlanan hikaye perakendecilerle ilgilidir. Perakendecilerin satışları, bir yıl boyunca zararda (“kırmızıda”) faaliyet gösterdikten sonra, mağazalar Şükran Günü’nden sonraki gün kâr elde etti (“siyahlaştı“), çünkü tatil alışverişçileri indirimli alışverişlerde çok fazla para harcadılar. Tabi bu durum mağaza sahiplerini çok mutlu etti. Perakende şirketlerinin muhasebelerini yaparken zararları kırmızı, kârları siyah olarak kaydettikleri doğru olsada, Kara Cuma’nın kökeninin bu versiyonu, geleneğin ardındaki resmi olarak onaylanmış hikaye değildir.
Kara Cuma’nın arkasındaki gerçek tarih, perakendecilerin düşündükleri kadar mutlu değil. 1950’lerde, Philadelphia kentindeki polisler, Şükran Günü’nden sonraki gün, alışverişçi ailelerin ve turistlerin büyük Army-Navy futbol maçı öncesinde şehre akın etmesiyle ortaya çıkan kaosu tanımlamak için bu terimi kullandı. Bugün de Philly polis memurları sadece izin alamamakla kalmayacak, aynı zamanda ek kalabalıklar ve trafikle başa çıkmak için ekstra uzun vardiyalarda çalışmak zorunda kalacaklardı. Hırsızlar ayrıca, kolluk kuvvetlerinin baş ağrısına ek olarak, ürünleri çalmak için mağazalardaki kargaşadan da yararlanırdı.
1961’de Philadelphia’da, şehrin esnafları ve destekçileri olumsuz çağrışımları ortadan kaldırmak için başarısız bir şekilde “Büyük Cuma” olarak değiştirmeye çalıştılar fakat büyük ölçüde “Black Friday (Kara Cuma)” olarak anılmaya devam etti. Yine de bu isim ülkenin geri kalanına yayılmadı ve 1985’e kadar ülke çapında yaygın olarak kullanılmadı. Bununla birlikte, 1980’lerin sonlarında, perakendeciler Kara Cuma’yı yeniden icat etmenin ve bunu kendileri ve müşterileri üzerinde olumsuzdan ziyade olumlu yansıyan bir fırsata dönüştürmenin bir yolunu buldular. Sonucunda daha önce bahsedilen günün “kırmızıdan siyaha” konseptiyle Amerika’daki mağazaların zararlarını kâra dönüştürdüğü bir fırsat fikri oluştu.Bu yüzden de Black Friday konseptlerinde ağırlıklı olarak siyah ve kırmızı renkleri görmeniz mümkün.
Başlangıçta olumsuz bir izlenime sahip olan bugünü, 1980’lere gelindiğinde perakendeciler olumlu bir güne dönüştürdü ve çoğu insan bunu kâr yaratmak için bir fırsat olarak gördü.
Bununla birlikte, perakendeciler müşterilerin ürünlerini çılgınca satın almalarına izin vermek için fazla mesai yaparak kapılarını daha erken açmaya başladı. Black Friday, Şükran Günü tatiline kadar uzadı. Bu, bazı güvenlik sorunlarına neden oldu, çünkü insan kalabalığı indirimli ürün almak için mağazalara akın etti ve zaman zaman kaosa neden oldu. Ancak artık hemen hemen her mağazanın, bu kaosun oluşumunu büyük ölçüde azaltan ve bugünün keyfini çıkarmamızı sağlayan bir çevrimiçi alışveriş sistemi var. Müşteriler, Black Friday gününde online alışveriş ile aradıkları herhangi bir ürünü kolayca bulabiliyorlar.
Black Friday gününü sadece kendinize bir şeyler satın almak olarak düşünmeyip sevdiklerinize de minik sürprizler yapabilirsiniz. İndirimli fiyatlardan ve kampanyalardan yararlanarak sevdiklerinize hediyeler alarak da bugünü değerlendirebilirsiniz.
Black Friday – Kara Cuma Gününü Nasıl Değerlendirebiliriz?
Alacağınız ürünleri önceden belirleyin: Özellikle almayı düşündüğünüz ürünleri indirim kampanyalarından önce belirlemeniz önemlidir. Böylece indirimsiz fiyatın ne olduğunu görerek kendinizi fiyat aldatmacalarından koruyabilirsiniz.
Online Alışveriş: İçinde bulunduğumuz çağın en güzel nimetlerinden biri olan teknolojiden faydalanabilirsiniz. Sevdiğiniz markaların web sitelerinden veya uygulamalarından alışveriş yaparak hem daha fazla ürüne ulaşabilirsiniz hem de daha erken indirimlerden haberdar olabilirsiniz. Kalabalığa karışmadan da evinizden kolayca alışveriş yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz.
İhtiyacınız olan ürünlere odaklanın: Bazen gerçekten ihtiyacımız olmayan ürünleri satın almak için yapılan indirimlerden hepimiz etkileniriz. Ne kadar ucuz olursa olsun, indirim, ücretsiz olarak alacağınız anlamına gelmez. Gerekirse ihtiyaçları belirlenerek bir liste hazırlayabiliriz.
İsmi biraz karamsar olsa da Black Friday günü kendimizi şımartmak için keyifli bir gün. Uzun zamandır istediğiniz ürünleri satın alabilir ve kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Bugün her şeyi bir kenara bırakın ve alışverişin tadını çıkartın.