CADILAR BAYRAMI
Şeker ya da Şaka?
31 Ekim’deki Cadılar Bayramı, şüphesiz en ürkütücü, en korkunç, en ilginç ve bir o kadar da eğlenceli bayram. Cadılar Bayramı, her yıl 31 Ekim’de kutlanan bir bayramdır, öncelikle Pagan ve daha sonra Hıristiyan kökleri olmasına rağmen, bugün seküler bir kutlama haline gelmiştir. Çocukların kapı kapı dolaşıp tatlı ve harçlık topladıkları, genellikle korkunç kostümler giydikleri bir tatildir.
Her yıl Ekim ayında kutlanan Cadılar Bayramı, renkli görüntülere sahne olur. Cadılar Bayramı etkinlikleri kapsamında ABD ve Avrupa ülkelerinde Cadılar Bayramı geçit törenleri, kostüm partileri ve farklı etkinlikler düzenlenmektedir. ABD’de kültürün bir parçası olan Cadılar Bayramı, popüler kültürün de etkisiyle dini içeriğinden bağımsız, tüm dünyaya yayılmış bir kutlama temasıdır. Peki Cadılar Bayramı nasıl ortaya çıktı? Cadılar Bayramı’nın tarihi yolculuğuna bir göz atalım.
Cadılar Bayramı Tarihi
Cadılar Bayramı’nın kökeni, eski Britanya’daki pagan Keltler tarafından kutlanan Samhain Festivali’dir. Keltler 1 Kasım’ı yazın sonu ve kışın başlangıcı olarak görüyorlardı. Samhain kelimesinin kökeni, Eski İrlandaca sam (yaz) ve fuin (son) kelimelerine dayanmaktadır. Bu tarihte, yaylalardan sürüler dönüyordu ve toprak sahipleri ile çiftçiler arasındaki arazi kira sözleşmeleri yenilendi.
Samhain festivali sırasında, ölenlerin ruhlarının evlerini ziyaret etmek için geri döndüğüne ve yıl içinde ölenlerin diğer dünyaya yolculuk yaptıklarına inanılıyordu. İnsanlar kış için ocaklarını yeniden yakmak ve kötü ruhları korkutmak için tepelerde şenlik ateşleri yakarlar ve bazen var oldukları düşünülen hayaletler tarafından tanınmamak için maskeler ve başka kılıklara bürünürlerdi. Cadılar, periler ve iblisler gibi varlıkların günle ilişkilendirilmesi bu hikayeler ile var oldu. Dönemin ayrıca evlilik, sağlık ve ölüm gibi konularda kehanet için elverişli olduğu düşünülüyordu.
Romalılar 1. yüzyılda Kelt topraklarını fethettiklerinde kendi ölüm festivalleri Feralia ve hasat festivalleri Pomona’yı Samhain ile birleştirdiler. Hıristiyanların toplum üzerindeki etkisi böylece 8. yüzyılda artmaya başladı. Hristiyanlar, Keltlerin Samhain’de yaptığı gibi, ölüleri onurlandırmak için bir gün olan 2 Kasım’da Tüm Ruhlar Günü’nü kutlarlar. Kutlamadan önceki akşam, All Hallows Eve olarak bilinmeye başladı. Tüm Azizler Günü (31 Ekim) arifesi kutsal kabul edildi ve bu nedenle adı Batı dillerinde Halloween (Cadılar Bayramı) oldu. Orta Çağ’ın sonlarında, seküler kutlamalar Hıristiyan bayramıyla kaynaştı. Sonuç olarak bugün bildiğimiz ve sevdiğimiz bayram şekillenmeye başladı.
Kapı kapı dolaşarak şeker ya da şaka? Soru sormak, Cadılar Bayramı’nın vazgeçilmez bir geleneğidir. Bu geleneğin de tarihte yeri vardır. İngiltere ve İrlanda’da da All Saints’ Day ve All Souls’ Day kutlamaları sırasında, fakir insanlar daha zengin ailelerin evlerini ziyaret eder ve ev sahiplerinin ölen akrabalarının ruhları için dua etme sözü karşılığında ruh keki denilen hamur işleri alırlardı. “Souling” olarak bilinen uygulama, daha sonra kapı kapı dolaşarak yiyecek, para ve bira gibi hediyeler isteyen çocuklar tarafından ele geçirildi. Bunu yaparken ellerinde içi oyulmuş balkabağı taşıyan çocukları görmüşsünüzdür ama eskiden insanlar balkabağı yerine yanlarında içi oyulmuş şalgamdan yapılmış fenerler taşırlardı. Bir dakika! bu arada, içi oyulmuş balkabağı neden Cadılar Bayramı’nın sembolü?
Yüzleri sebzelere oyma uygulaması, 1800’lerde İrlanda ve İskoçya’da Cadılar Bayramı hikayelerinden gelen bir gelenek. Jack-o-fenerler, Şeytan’ı kandıran ve yolunu aydınlatmak için sadece bir şalgamda yanan bir kömürle dünyayı dolaşmaya zorlanan “Cimri Jack” lakaplı bir adam hakkında İrlandalı bir efsaneden kaynaklandı. Jack-o’-lantern, Cadılar Bayramı ile uzun bir geçmişe sahiptir. Kökenleri, Şeytan’ı kendi parasal kazancı için kandıran Stingy Jack hakkındaki İrlandalı bir efsaneden geliyor. Jack öldüğünde, Tanrı cennete girmesine izin vermedi ve Şeytan da cehenneme girmesine izin vermedi, bu yüzden Jack sonsuza kadar dünyayı dolaşmaya mahkûm edildi. İrlanda’da insanlar, Jack’in gezinen ruhunu korkutmak için şalgamlardan şeytani yüzler oymaya başladılar. İrlandalı göçmenler ABD’ye taşındıklarında, bölgeye özgü oldukları için balkabağından jack-o’-fenerler oymaya başladılar. O zamanlarda bu zamanlara bir ikonik sembol haline geldi.
Modern Cadılar Bayramı Günü
Cadılar Bayramını Kutlamak İçin Ne Yapabilirsiniz?
1950’lerde Cadılar Bayramı, öncelikle çocuklar için bir tatil haline geldi.
Cadılar Bayramı fobilerimizi ortaya çıkarıyor ve onları eğlenceli bir hale getirmemize yardımcı oluyor. Katil palyaçolar ve antika bebekler sizi korkutuyor mu? Yarasalar ve örümcekler sizi kaşındırıyor mu? Kan görmek sizi bayıltır mı? Cadılar Bayramı’nda eğlenerek korkularınızı aşın!
Cadılar Bayramı giderek popüler kültürün içine yerleşti ve korku filmleri genellikle tatille aynı zamana denk gelecek şekilde yayınlandı. Cadılar Bayramı temalı filmler izleyerek Cadılar Bayramı’nı yaşayabilirsiniz. Birkaç önerimiz var!
- Halloween (Cadılar Bayramı)
- A Nightmare on Elm Street (Elm Sokağı Kabusu)
- Donnie Darko
- The Crow (Karga)
- Hocus Pocus
- Friday The 13th (13. Cuma)
- Trick ‘R Treat (Şeker ya da Şaka)
- Night Of the Demons (Şeytanların Gecesi)
- Casper
- Scream (Çığlık)
Diş sağlığınıza dikkat ederek şeker yiyebilir veya kendinize Cadılar Bayramı temalı atıştırmalıklar ve yemekler hazırlayabilirsiniz.
Cadılar Bayramı ruhuna girmek için evinizi Cadılar Bayramı figürleriyle süsleyebilirsiniz.
Eviniz tamamlandıysa şimdi sıra sizde. Cadılar Bayramı partisine gitmeye hazır olun. Birçok kulüp veya pub bu dönemde çeşitli partiler düzenler. Siz de Halloween kostümünüzü giyerek eğlencenin tadını çıkarabilirsiniz. Ama sadece kostüm yetmez, bugün için en çılgın makyajınızı yapmalısınız. Makyajınıza ve kostümünüze gerçekçilik katacak vampir dişi temasıyla köpek dişlerinizi de YEG Kliniğimizde yaptırabilirsiniz.