Diş Sağlığı

Kasım 13, 2022
Discussion Of The Treatment Plan And Healthy Smile

DİŞ SAĞLIĞI

Diş Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Diş Sağlığını Olumsuz Etkileyen Faktörler

Diş Sağlığında Dikkat Edilmesi Gerekenler

 

Dişlere zarar veren alışkanlıklar hakkında bilgi sahibi olmak, diş sağlığınızı korumak için çok önemlidir. Ağız ve diş temizliğini ihmal etmeyebilir, düzenli diş kontrollerine gidiyor olabilirsiniz. Ancak dişlerinize zarar veren alışkanlıklarınız varsa diş sağlığınız yine de zarar görebilir. Bu nedenle istisnasız herkes dişlere nelerin zararlı olduğu konusunda bilgilendirilmelidir.

Dişlerini düzenli olarak fırçalayan ve düzenli olarak diş kontrollerine gidenlerin sayısı oldukça azdır. Bu nedenle birçok kişi diş ve diş eti hastalıklarından şikâyet etmektedir. Diş sağlığı denilince genellikle akla fırçalama gelir. Ancak bazı alışkanlıklar diş sağlığına ciddi şekilde zarar verebilir. Bu aşamada farkındalık en başta olması gerekendir. Ne arayacağınızı öğrendikten sonra, aynı anda ne yapacağınızı da bileceksiniz, bildikten sonra neler yapmanız ve yapmamamanız gerektiğine siz karar vereceksiniz. Bu yüzden dişleri olumsuz etkileyen faktörlere hızlıca bakmakta fayda var.

 

 

Beslenme Alışkanlıkları

Dengeli bir diyet önemli bir önleyici tedbirdir. Dişler ve diş etleri, düzgün bir şekilde gelişmesi ve yaşamınız boyunca güçlü kalması için belirli besinlere ihtiyaç duyar. Sağlıklı besinler diş kaybı, enfeksiyon ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olur.

Kötü beslenme, diş eti hastalığı ve diş çürümesi için önde gelen bir risk faktörüdür. Muhtemelen çok şekerli yiyecekler yemenin dişlerinizin çürümesine veya düşmesine neden olabileceğini duymuşsunuzdur. Bunların dışında yüksek oranda karbonhidrat, nişasta veya asit içeren ürünler zamanla diş minesini aşındırabilir.

  • Çok Fazla Atıştırmalık Yemek

Atıştırmalık olarak tercih edilen paketli gıdaların çoğu sağlığa zarar verebilecek maddeler içerebilir. Bu besinlerin ayrıca ekstra yağ, şeker, tuz içerdiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla bu gıdaların aşırı tüketiminin dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bu besinler dişlere olduğu kadar diş etlerine de zarar verebilir. Gün içinde sık sık ara öğün tüketen kişilerin diş çürüğü ve dişlerde renklenme gibi sorunları daha sık yaşadığı bilinmektedir.

Örneğin, ekmek sağlıksız bir seçenek olarak görülmese de nişastalı yiyecekler dişlerin arasına ve arasına yapışma eğilimindedir. Karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler aslında ağzınızdaki etkileriyle şeker gibi davranabilir.

  • Asidik, Şekerli Gıdalar ve Meyve Sularını Gereğinden Fazla Tüketmek

Asitli ve şekerli gıdaların tüketimi sadece dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer almaz. Aynı zamanda birçok yönden sağlığa zararlı olan bu gıdaların tüketimini de ciddi bir şekilde sınırlamak gerekir. Bu besinlerin tüm vücuda olduğu gibi ağız ve diş sağlığına da zarar verebileceğini unutmayınız. Şeker, sakız, şekerleme ve pamuk şekerin hepsi dişleriniz için büyük bir risktir.

Genellikle rafine şeker içeren enerji içecekleri, sporcu içecekleri ve öksürük damlaları gibi bu gıdaların aşırı tüketimi de gün içinde dişlerin asit atağına yol açar.

Bu nedenle dişlerin hızlı bir şekilde çürüme sürecine girmesi kaçınılmazdır. Tabii ki, meyve suları da vücut için faydalı vitaminler içerir. Ancak hazır meyve sularındaki katkı maddeler de diş ve diş etlerine zarar verebilir. Unutulmamalıdır ki içindeki şeker dişler için son derece zararlı olabilir. Hazır içecekler tüketmek yerine, meyve sularının vitaminlerinden yararlanmak için evde meyve sıkarak meyve suyu tüketimine yönelmek çok daha doğru olacaktır. Elbette tükettikten sonra dişlerin temizlenmesi de önemlidir.

 

  • Sert Gıdalar

Ekstra sert yiyecekleri keserek diş kırmaktan kaçının. Fındık ve sert şekerler gibi şeyleri çiğnemek, bu tür diş acillerinin ana nedenlerinden biridir. Ve, buz çiğnemeyin! Buz dişlerle temas ettiğinde hem termal olarak şok olursunuz hem de sertliği nedeniyle fiziksel kuvvet uygulanır. Bu nedenle buz kırıldığında dişlerde sorunlar ortaya çıkar.

 

Kahve, Çay, Alkol ve Tütün Ürünleri Tüketmek

Çay, kahve ve tütün ürünleri gibi içecekler dişlerde sararma ve lekelenmelere neden olur. Özellikle tütün ürünlerinde bulunan zararlı maddeler nedeniyle diş renginde değişiklikler meydana gelir. Diş ve diş eti hastalıklarına da neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle çay, kahve tüketimi ve tütün ürünleri kullanımı dişlere zarar veren alışkanlıklar arasındadır. Tütün ürünleri ayrıca dudak, dil ve ağız kanserine neden olabilir. Düzenli alkol tüketimi ağız kuruluğuna neden olabilir ve bu da ağız enfeksiyonu ve diş eti hastalığı riskini artırır. Aşırı alkol tüketimi de ağız kanseri için bir risk faktörüdür.

 

Diş Gıcırdatma veya Sıkma

Diş gıcırdatma dişlere zarar veren alışkanlıklar arasında yer almasının en önemli nedeni dişlerde aşınmaya neden olmasıdır. Dişlerdeki aşınma da diş çürümesine neden olabilir. Ancak dişlerin sıkılması veya gıcırdamasına bağlı olarak dişeti hastalıkları ve dişeti çekilmeleri de meydana gelebilir. Diş sıkma veya bruksizm sadece stresten kaynaklanmaz. Kesin nedeni bilinmemekle birlikte bu alışkanlığın kaygı, öfke, hayal kırıklığı veya gerginlik gibi durumlarla ilişkili olduğu bilinmektedir. Bazen bruksizme nörolojik veya zihinsel problemler eşlik edebilir. Sonuç olarak nedeni araştırılmalı ve gerekli tedavi yapılmalıdır. Bu sayede diş sağlığının korunması mümkün olabilir.

 

Dudak, Diş veya Dile Piercing Takmak

Dudağa ve dile uygulanan piercinglerin dişleri olumsuz etkilediğini biliyor muydunuz? Metal bir nesnenin diş yüzeyi ile sürekli teması, yüzeyin aşınmasına ve ağızda bakteri oluşumuna neden olur. Piercing sadece dişlere değil diş etlerine de zarar verebilir. Diş etlerinde çekilmeye neden oluyorsa zamanla diş kayıpları dahi meydana gelebilir.

 

Dişleri Yanlış Fırçalamak

Sağlıklı diş ve diş etlerine sahip olmanın ön koşulu dişlerin düzenli fırçalanmasıdır. Ancak dişleri yanlış fırçalamak yarardan çok zarar getirir. Doğru diş fırçası seçimi ve dişlerin doğru fırçalanması son derece önemlidir. Dişleri günde 6-7 kez fırçalamak veya fırçalarken çok fazla kuvvet uygulamak gibi davranışlar dişlere zarar veren alışkanlıklar arasındadır. Günde 2-3 kez dişlerin fırçalanması ve ideal oranda baskı uygulanması gerekmektedir. 2 dakikalık fırçalama süresi de yeterlidir.

 

 

Ağız ve diş sağlığımıza dikkat etmezsek önemli sağlık sorunlarıyla karşımıza çıkacağını unutmamalıyız. Kalp ve Damar Hastalıkları, Solunum Hastalıkları, Ağız Kanseri, Osteoporoz ve bu hastalıklara bağlı veya estetik olarak psikolojik etkiler (depresyon) bunlardan bazılarıdır.

Sağlıklı ve güzel bir gülümseme sizin elinizde 😊

ÜCRETSİZ DANIŞMANLIK ALIN

    Copyright 2022 by YeG Clinic. All rights reserved.

    Copyright 2022 by YeG Clinic. All rights reserved.