İSTANBUL
İstanbul’un Sembolleri
Bu yazımızda sizler için İstanbul’un simgesi haline gelen ve mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerleri not ettik.
Kız Kulesi
İstanbul’un Üsküdar semtinin simgesi haline gelen Kız Kulesi… M.Ö. Bizanslılar tarafından yaptırılan bu yapı önce bir türbeye ev sahipliği yapmış, daha sonra yanına yapılan ek bina ile gümrük istasyonu olarak kullanılmıştır. Osmanlı döneminde bu kule karantina bölgesinden sürgün yeri ve savunma kalesine kadar çeşitli işlevlerde kullanılmıştır. Kız Kulesi 2000 yılında restore edilerek restorant olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Boğaziçi Köprüsü
Boğaziçi üzerine yapılan ilk köprü olması nedeniyle halk arasında Birinci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü; Asya ile Avrupa’yı karayoluyla birbirine bağlayan Ortaköy ile Beylerbeyi arasında bir asma köprüdür. Asya ve Avrupa kıtalarını bir köprü ile birbirine bağlayıp kolayca geçme fikri tarih boyunca gündemde olmuştur. Sonunda yıllardır var olan fikir 1970 yılında hayata geçirildi. 1970 yılında yapımına başlanan ve 1973 yılında hizmete açılan Boğaziçi Köprüsü, İstanbul’a geldiğinizde kusursuz manzarasıyla mutlaka karşılaşacağınız İstanbul’un simgelerinden biridir.
Ayasofya
Dünyanın en ünlü ibadet yerlerinden biri olarak aynı yerde 3 kez inşa edilen Ayasofya, son şeklini 537 yılında almıştır. Aslen Doğu Roma imparatoru I. Justinian tarafından devlet için Konstantinopolis’in Hıristiyan katedrali olarak yaptırılmıştır. 532 ve 537 yılları arasında Roma İmparatorluğu’nun kilisesi olan ve Yunan geometriciler Miletli Isidore ve Tralles’li Anthemius tarafından tasarlanan kiliseye resmen Kutsal Bilgelik Kilisesi deniyordu. İstanbul’un Osmanlı Devleti tarafından fethinden sonra cami olarak düzenlenmiş ve kullanılmıştır.
Galata Kulesi
Galata Surları’nın en yüksek noktasında ticaretle uğraşan Cenevizliler tarafından gözetleme kulesi olarak inşa edilen kule, günümüzde Beyoğlu ve İstanbul’un simgelerinden biri olan sergi alanı ve müzedir.
Galata kulesinin ayrıca bir büyüsü olduğuna inanılıyor. Birlikte kuleye çıkan çiftlerin daha sonra evlendiklerine dair bir inanç var, bu yüzden ziyarete gittiğinizde romantik bir evlilik teklifine denk gelebilme ihtimaliniz yüksek 😊
Kulenin güzelliğinin yanı sıra Galata’ya giden cadde üzerindeki eski kiliseleri, çeşitli hediyelik eşya dükkanlarını ve küçük restoranları ziyaret edebilirsiniz.
Galata Kulesi ve çevresinde gezilecek çok yer var. Kulenin altındaki meydan binlerce insanı kendine çekiyor. Çevre düzenlemesi, çeşitli sanat galerileri ve butik kafeler sayesinde; Galata Kuledibi olarak da bilinen meydan, büyük bir turistik cazibe merkezi haline geldi.
Yerebatan Sarnıcı
Bizans Dönemi’nde I. Justinianus tarafından sarayın su ihtiyacını karşılamak üzere 532 yılında yaptırılan sarnıç, göz alıcı sütunları ve Medusa heykeli ile görenleri hala şaşırtmaktadır. Bazılarına göre Medusa’nın koruma gücü vardır ve bu güç tüm şehri korumaktır. Bazılarına göre, sarnıcın içine sadece sütunları fiziksel olarak desteklemek için gereklilikten yerleştirilmiştir.
Günümüzde ise büyülü atmosferi ile müze ve etkinlik mekanı olarak kullanılmaktadır.
Websitesinden detaylı bilgiye ulaşabilir, ziyaret için gitmeden önce bilet alabilirsiniz: https://www.yerebatan.com/en
Topkapı Sarayı
Osmanlı İmparatorluğu’nun tarihinin ve görkemli yapısının 400 yıl hüküm sürdüğü, padişahların ve ailelerinin yaşadığı Topkapı Sarayı. Osmanlı İmparatorluğu’nun en görkemli günlerinin, tahta çıkma törenlerinin, hüzünlü hikayelerin ve entrikaların yaşandığı sarayı gezerek tarihi yeniden yaşayabilirsiniz.
Sarayın önemli bölümlerinde “Harem” bölümü, “Hırka-ı Saadet” bölümü ve “Has Oda” bölümü, “Babü’s Saade” bölümü ve “Köşkler Bahçesi” bölümü bulunuyor.
Kapalıçarşı
Beyazıt’ta 550 yıldır ayakta olan en popüler duraklardan biri, Kapalıçarşı. Halk için büyük bir alışveriş merkezi ve ticaretin kalbinin attığı yerdi, eskisi kadar olmasa da hala bu özelliklerini koruyor. Osmanlı Dönemi’nde Bedestenler, sadece sarayın değerli eşyalarının korunduğu bir hazine değil, aynı zamanda ticaret yoluyla sermaye birikiminin sağlandığı bir finans merkeziydi. İstanbul’un en eski çarşısında ticaretin ne kadar canlı olduğunu ve burada satılan her şeyin İstanbul’un ruhunu yansıttığını göreceksiniz.
Dolmabahçe Sarayı
Osmanlı Padişahı Abdülmecit tarafından 1856 yılında Boğaziçi kıyısında yaptırılan bu Dolmabahçe Sarayı, Batı mimarisinin izlerini taşıyan muhteşem görünümü ile İstanbul’un en önemli simge yapılarından biridir. Türkiye’nin en büyük saraylarından biri olan Dolmabahçe Sarayı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün son günlerini geçirdiği yer olması nedeniyle özel bir manevi değere sahiptir.
İstiklal Caddesi
İstiklal caddesi de Türkiye’nin istisnasız en kozmopolit bölgesidir. İstanbul’a gelen yabancı ve yerli ziyaretçiler için vazgeçilmez bir yer olan İstiklal Caddesi her zaman kalabalıktır. Dünyaca ünlü giyim markalarından ucuz pasajlara kadar çeşitli restoran ve barların bulunduğu oldukça geniş bir caddedir. Aynı zamanda birçok kültürel etkinliğin gerçekleştiği yerdir.